Kolikor petelin zine

by Dec 25, 2020

Zima, letni čas nizkih temperatur, kratkega dneva in dolgih noči. A hkrati je mesec december eden toplejših hladnih mesecev – toplejših v srcu ljudi.

Za nami je že večji del zadnjega meseca v letu, ki se hitro pomika proti koncu. Izvirno slovensko ime za december je gruden. V tem mesecu smo imeli med energijsko pomembnejšimi dnevi sončev mrk in zimski solsticij. Trenutno pa smo v Božičnem duhu in pričakovanju zaključka leta 2020.

Zimski solsticij ali edino pravo Novo leto?  

Ko omenimo zimski solsticij ali zimski Sončev obrat govorimo o astronomskem pojavu. Na ta dan v letu, je dnevna svetloba najkrajša, noč pa najdaljša. Najpogosteje je ta dogodek na 21., včasih pa tudi 22. decembra. Od tega dneva naprej, se že daljša dan in krajša noč.

Spomnim se, še is svojih otroških let, da so starejši ljudje radi govorili:           » Vsak dan, se dan podaljša za toliko, kolikor petelin zine«.

Ta prelomni dan je za naše prednike veljal kot edino pravo in naravno Novo leto in so ga na zimski solsticij tudi praznovali. V grobem vse do uvedbe Gregorijanskega koledarja. Predvsem pa je bistveno, da so ljudje včasih bolj živeli v sožitju z naravo.

Še vedno pa je, ne glede na to katero leto se piše, zimski čas obdobje, ko se zunaj aktivnosti umirijo. Umiri se narava in potegne vase svoje energije.

To pa predstavlja priložnost, da se nekoliko ustavimo tudi ljudje in naredimo svojo osebno revizijo preteklega leta – torej je to dober čas za poglabljanje vase. Lahko pogledamo, kaj iz preteklega leta je dobro obdržati in vzeti s seboj v prihodnjega, kaj smo naredili, se spomnili ali naučili, ter kaj je tisto, kar je bolje, da opustimo. Seveda z iskrenostjo, v prvi vrsti, iskreno do sebe. Pri vsem tem nas podpirajo tudi energije sončevega mrka in zimskega solsticija.

Glede na to, da se dan podaljša za bore malo, pač odvisno od velikosti petelinovega kljuna, imamo na srečo pred seboj zimsko obdobje kratkih dni in tako na voljo še dovolj čas, da opravimo kaj dela na sebi.

Satia, zavod učenje za življenje

Klance 4, 1386 Stari Trg pri Ložu,

info@zavodsatia.com

TRR SI56 028430263403874

Odprt pri NLB

Matična št. 8659958000

Davčna št. 39181464