Zavod Satia

NABIRALNIŠKO KULINARIČNA DELAVNICA – DIVJA HRANA

DIVJA HRANA -NABIRALNIŠKO KULINARIČNA DELAVNICA

  • KDAJ in KJE: 27. 4. 2023
  • TRAJANJE: 10.30h – 15.00h
  • OBROKI: delavnica vključuje tudi pripravo hrane
  • PRISPEVEK ZA IZVEDBO:  40€/odrasle, 20€/otroka

Za prebivalce LD, dogodek delno subvencionira občina, zato je prispevek samo 20€ oz. 10€/otroka

V goste smo povabili  -> KARMEN GAJŠEK in KJE SO TISTE ROŽICE?

 Lahko bi rekli: ”Kje so tiste rožice?” je poslanstvo in spoštovanje naravnega okolja ter vsega bogastva, ki ga le to nudi. Je plod dela profesorice geografije in sociologije, nabiralke, tudi poklicne zeliščarke Karmen Gajšek s Kozjanskega, ki ustvarja pomembne povezave ljudi z naravnim okoljem v katerem živijo.

Več o KARMEN GAJŠEK in njenemu delu tudi na: https://www.facebook.com/tisterozice/.

Karmen izvaja nabiralniško-kulinarične delavnice in predavanja po celi Sloveniji, dragocene rastline pa shranjuje tudi v obliki dragocenih izdelkov za potrebe vsakdanjega življenja.

 ”Dober tek z repincem, na zdravje s koprivo,

na srečo z mete polno vrečo in spoštovanje do svojih globin.

Zdrava pamet in zeleno srce ti povesta, kaj je tisto, kar ona dva jesta!

Pridi, okusi okoliški raj – presežno bogastvo, tukaj in zdaj!”

 Na tej delavnici bomo imeli konkretno prepoznavanje divjih užitnih in zdravilnih rastlin, ki rastejo v naših lokalnih okoljih in kot divje rasle nosijo posebno prehransko ter zdravilno moč. Gre za pridobitev spoznanj o značilnostih, mnogoterih možnostih njihove uporabe ter dobrobiti, ki jih prinaša vključevanje rastlin v naše vsakodnevne navade. Poleg znanja pa je zagotovljen tudi poln želodec, saj bomo tekom delavnice nazdravljali s čajčkom, grizljali divje prigrizke, obenem pa pripravljali divje kosilo. Rastline bomo pripravili tako, da bomo združili divje rastoče in ekološko pridelano – domače ter tako dobili eksplozijo zdravja in okusa.          Ker “EKOLOŠKO + LOKALNO je idealno”, DIVJE pa je nekaj več!

Skupaj se bomo podali na nabiralniško turo, spoznavali rastline, jih nekaj nabrali, nato pa prinesli na izhodiščno mesto, pripravili divje kosilo, katerega bomo skupaj pojedli v prijetnem divjem vzdušju.

Delavnica vključuje:

 –> Vstop v divji svet – stik z zakladnico znanja o divjih užitnih in zdravilnih rastlinah, strupenih rastlinah in pomenu narave, ki nas obkroža za preživetje in kakovostno bivanje. 

 –> Veščine – uporaba divjih rastlin. 

 –> Divji napitek (topli čaj ali hladni/ledeni čaj z domačim sadnim sokom). 

 –> Divji prigrizki s sladko/slano/kislo zakusko (npr. vloženi regratovi popki, marmelada s koprivnimi semeni, čemažev pesto …). 

 –> Divje kosilo (kombinacija svežih divjih rastlin in ekološko gojenih dobrin), ki bo unikaten rezultat našega dela. 

Varovanje okolja – učili se bomo načel nabiralništva in predvsem trajnostnega, samooskrbnega načina življenja, v katerem se bomo obnašali naravno – brez pesticidov, embalaže, delovali bomo daleč od industrijske hrane, v sožitju z lokalnimi rastlinskimi viri – samoniklimi in miroljubno-ekološko vzgojenimi prvinami (zelenjava, sadje, žitarice, oreščki in semena). Učili se bomo samooskrbe in tako dodali pomemben prispevek, sebi, naravi in predstavljali dober zgled tudi drugim ljudem.

Osebnostna in duhovna rast – preko stika z naravo prepoznavanje morda potlačenih potreb, želja, užitek osmišljanja načina življenja skozi oči spoštovanja lastnega krepkega zdravja in okolja.

Vse s čimer rokujemo je 100% lokalno, rastlinsko, divje in ekološko, brez dodanega sladkorja, lahko tudi brez glutena. 

Delavnica bo potekala v vsakem vremenu. Pridite primerno oblečeni in obuti za v naravo. V primeru deževnih razmer se bomo prilagodili in znašli.

Priporočamo, da s seboj prinesete kakšno beležko in pisalo, tudi košarico. Sprehodili se bomo namreč po travniku in gozdu, tako da si boste lahko spotoma nabrali darove narave tudi za domov.

Število udeležencev je omejeno. Prijave so obvezne in potekajo preko spletne strani (SPODNJEGA OBRAZCA), več info tudi

na T: 031 325 512 (Petra)

Lepo vabljeni!

Veseli nas, da ste se odločili za udeležbo na delavnici – DIVJA HRANA.

Možna je prijava s spodnjim obrazcem.

Prijava na delavnico – DIVJA HRANA

Potrjujem, da lahko zavod Satia, omenjene podatke uporabi za uspešno izvedbo druženj in se strinjam s pogoji, zapisanimi na podstraneh zavoda Satia. S prijavo na dogodke bo zavod Satia, za izvedbe ter plačila dogodkov obdeloval vaše osebne podatke vnešene v obrazec za prijavo. Upravljalec osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov in za zgoraj opredeljene namene, ter jih hrani za čas, ki je potreben za dosego namena, zaradi katerega se osebni podatki zbirajo (organizacija, izvedba ter plačilo dogodka). Posameznik lahko skladno z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Zavod Satia, Klance 4, 1386 Stari trg pri Ložu ali po e-pošti: info@zavodsatia.com. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Satia, zavod učenje za življenje

Klance 4, 1386 Stari Trg pri Ložu,

info@zavodsatia.com

TRR SI56 028430263403874

Odprt pri NLB

Matična št. 8659958000

Davčna št. 39181464

Naroči se na novice

Uspešno ste se prijavili na e-novice.