Ustvarjanje iz GLINE – sprostitev za telo in duha

by Mar 10, 2021

Glina je za nekatere ljudi ena najbolj sproščujočih in priljubljenih oblik ustvarjanja. Po celem svetu je znana kot odličen pripomoček izražanja čustev in je priznan terapevtski medij za odpravo številnih psiholoških, govornih in telesnih blokad. Sprostitev z oblikovanjem gline je postalo tudi dragoceno orodje terapevtov pri  terapijah, saj zagotavlja naraven način povezovanja in izražanja.

»Ko je voda odtekla, je ostalo blato. Prišli so ljudje. Z veliko željo po preživetju so se nauèili postopka žganja gline. Z veliko željo po napredku so ta postopek tudi pozabili.« (Martin Skoliber)

Glino najdemo v naravi ob potokih, rekah in jamah. Na večjih nahajališčih se jo najde tik pod površjem, ter se jo izkopava s pomočjo strojev kot ostale rude.

Ena od lastnosti tega naravnega materiala je, da vpija vodo, kar glini v določenih razmerjih daje plastičnost, ki omogoča najraznovrstnejše oblikovanje, s sušenjem pa izdelek ohranja obliko. Med pomembnejšimi lastnosti gline je tudi, da se pri visokih temperaturah spremeni v snov, trdno kot kamen, ter bolj ali manj nepropustno.

Vsestransko naravno zdravilo
Glino imenujejo tudi vsestransko naravno zdravilo, ki dela čudeže v našem telesu. Dejstvo je, da glina potuje tja, kjer je prisotna bolezen in jo pozdravi. Lahko jo pijemo, si z njo razstrupljamo telo, iz nje delamo obkladke, vse pogosteje se pojavlja tudi v kozmetični industriji. Od sonca, zraka in vode je prejela temeljne življenjske moči.

Glina kot terapevt
Glina nam je poznana kot mnogostransko zdravilo. Poleg zgoraj naštetega, jo zaradi njenih lastnosti lahko tudi – oblikujemo. V stiku z glino prebudimo v sebi izvorne kreativne sposobnosti, obenem pa se v nas sprostijo telesne in duševne napetosti, kar ugodno vpliva na psihofizično počutje. Lončarstvo / keramikalončarstvo uporablja za izdelovanje izdelkov vreteno, dekorativna in umetniška keramika pa je praviloma narejena ročno.

Ustvarjanje iz gline
Modeliranje z glino je  namenjeno  vsem starostnim skupinam in ni potrebno imeti posebnega znanja. Dobrodošlo je, da imaš nekoga, vsaj za začetek, da te vpelje in praktično pokaže kako in kaj se stvari streže. Tako si boste prihranili veliko časa, slabe volje in neuspelih poizkusov. Pri takšnem ustvarjanju so nasveti mentorja, z večletnimi izkušnjami vsekakor dobrodošli.

Vsi, ki vas ustvarjanje iz gline zanima, vsi, ki želite sami narediti svoje uporabne končne izdelke, katere boste lahko s pridom uporabljali – vabljeni, da se nam pridružite na delavnici gline v Zavodu Satia, s pričetkom 16.3. 2021.

Več informacij in prijave na spletni strani: https://zavodsatia.com/glina-odrasli/.

Število mest je omejeno. Vabljeni ustvarjalci 🙂 .

Satia, zavod učenje za življenje

Klance 4, 1386 Stari Trg pri Ložu,

info@zavodsatia.com

TRR SI56 028430263403874

Odprt pri NLB

Matična št. 8659958000

Davčna št. 39181464