Naš pogled na otroški svet

by Jul 3, 2020

Starši si želimo za svoje otroke zgolj in samo najbolje.

Naša želja je, da zrastejo v samostojne, iznajdljive, ljubeče, stabilne in zrele odrasle osebe. Če pa želimo to doseči, je zelo pomembno, da s svojim zgledom in odnosom do njih, zgradimo dobre temelje že v zgodnjem otroštvu. Torej se strinjamo, da ima izvorna celica – družina, zelo pomembno vlogo pri razvoju otroka.

Vendar pa s časom, še posebej, ko otrok začne močneje raziskovati življenje, na pomembnosti pridobiva okolica in družba s katero preživlja svoj prosti čas. Povečuje pa se tudi delež časa, katerega si želijo preživeti s svojimi vrstniki. Kar je povsem razumljivo in v skladu z razvojem človeka. Poleg tega si skozi igro in druženje z vrstniki pridobivajo zelo pomembne izkušnje, katere bodo kot odrasli uporabili in nadgradili v življenju skozi odnose.

Res da del takšnih izkustev lahko pridobijo preko druženja s sorojenci, vendar pa to otrokom ne predstavlja celote, ki je tako zelo potrebna in pomembna zanje. Poleg tega, so odnosi med sorojenci lahko precej drugačni, od tistih, katere si otroci ustvarijo sami v družbi.

Opazimo kako ta isti otrok, lahko svobodneje izživi svoje plati, katerih še nismo videli.

Ravno to preživljanje prostega časa nosi veliko težo, da se že otrok skozi igro druženja z vrstniki lahko razvija in širi obzorja, gradi odnose, postavlja svoje meje … . Na tej točki, se nam staršem poraja vprašanje, kje in kakšna je naša vloga naprej? Po mojem mnenju je še vedno zelo pomembna. Saj smo mi tisti, ki lahko otrokom predstavimo različne možnosti, mi smo tisti, ki ne nazadnje zanje še vedno odgovarjamo in jih usmerjamo ter podpiramo. Naši otroci bi pogosto želeli čim več časa preživeti pred TV sprejemniki, računalniki, z igranjem raznovrstnih igric, strmenjem v mobilne telefone, tablice… in v končni fazi s tem ni nič narobe. Vsekakor je to pomemben del širine, da so z vsem tem seznanjeni in vešči uporabe.

Kot staršu pa se nam poraja vprašanje o mejah in času, ki ga naši dragi otroci temu namenijo in vseh negativnih posledicah, ki se že močno kažejo.

Pri vseh obveznostih in dirkajočem tempu življenja, pa tudi nas včasih enostavno zmanjka, ne moremo jih ves čas spremljati, nočemo jih 24/7 nadzorovati, potrebujemo čas zase in da imamo ljubi mir… . Spet drugič nimamo več volje in moči za prerekanje, prepričevanje in neprestano argumentiranje, zakaj je zanje dobro, da grejo ven, na svež zrak. Kar je še huje, da tudi, če jih uspemo motivirati za to, pa pride otrok kmalu domov in pove da ni nikjer nikogar za igro.

Zavod Satia, je bil ustanovljen z namenom ponudbe možnosti druženja.

Druženje na drugačen način – sproščeno, s poudarkom na preživljanju časa v naravi, svežem zraku, gibanju, igri, pogovoru, raziskovanju, ustvarjanju in opazovanju.

Skozi igro, razprave, zanimive primere in lastno raziskovanje bomo spoznavali sebe, drug drugega in našo mati naravo v širokem pomenu besede.

Odpravili se bomo na potep, mogoče raziskovalno odpravo, sledili dogajanju v gozdu in travnikih, spet drugič opazovali veverico, šli na lov za skritim zakladom ali pa enostavno poležavali v travi, gledali v nebo in burili svojo domišljijo.

Mogoče bomo nadaljevali s spuščanjem zmaja, ki ga bomo izdelamo sami ali pa vzeli travno bilko in razpravljali kaj bo – kokoš ali petelin.

Spet drugič se bomo nagrizljali kislic, polnili svoja pljuča s svežim zrakom, kaj spletli iz marjetic, ogledovali lišaje, ptice, mogoče pa tiho poslušali kobilice in čričke.

Vaši otroci se nam lahko pridružijo na delavnicah, razširjenem druženju in tridnevnih kampih.

Delavnice za otroke potekajo tekom celodnevnega druženja, kar pomeni, da otroka lahko pripeljete samo na delavnice ali pa ga pripeljete pred službo in poberete po zaključku delovnega dne. Če pa te možnosti nimate, kot je naprimer prevelika oddaljenost od naše lokacije, se dogovorimo za tridnevne tabore.

Glede časovne komponente smo prilagodljivi.

Če pa nimate prostora, časa ali ideje kaj in kako urediti za otroško rojstnodnevno zabavo, lahko tudi tako ustvarimo sodelovanje. Upoštevamo želje in potrebe staršev, vse je stvar dogovora.

Satia, zavod učenje za življenje

Klance 4, 1386 Stari Trg pri Ložu,

info@zavodsatia.com

TRR SI56 028430263403874

Odprt pri NLB

Matična št. 8659958000

Davčna št. 39181464